Omgeving

Cultuur

Beeldentuin Havixhorst

Een prachtige beeldentuin bij de Havixhorst in De Schiphorst nabij Meppel. Geniet van de tuin en een lunch of drankje op het terras. Tevens is het een mooi startpunt voor fietsroutes door het Reestdal. 

Kolonien van Weldadigheid

Breng een bezoek aan Frederiksoord of Veenhuizen en ontdek dit bijzondere UNESCO Werelderfgoed. Hier werden vanaf 1818 landbouwkoloniën gesticht om de armoede in Nederland te bestrijden. 

Drents Museum

Iconisch museum in de hoofdstad van Drenthe. Met unieke kunsttentoonstellingen en tevens een inkijkje in de Drentse archeologie en geschiedenis.  Het museum is gevestigd in een voormalig klooster. Eén van de topstukken is het veenlijkje het Meisje van Yde.

Villa Ramswoerthe

Een art nouveau parel in Steenwijk! Deze prachtige Jugendstil villa is een bezoek meer dan waard. Ooit gebouwd als een van de duurste villa’s van Overijssel.  In het souterrain bevindt zich museum Hildo Krop (beeldhouwkunst). 

Natuur

Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Het is een heerlijk gebied om te fietsen, wandelen én varen. Huur een bootje of kano, dwaal en geniet! Voor meer vertier breng je een bezoek aan Giethoorn, Blokzijl of Zwartsluis. 

Holtingerveld

Het Holtingerveld nabij Havelte is gevormd door haar geschiedenis. Kenmerkend is de Havelterberg met aan de voet twee grote hunebedden. Een erfenis aan de ijstijd. Maar niet veel mensen weten dat hier in de Tweede Wereldoorlog een vliegveld is aangelegd door de Duitsers dat zwaar gebombardeerd is door de geallieerden. De bomkraters zijn nu nog zichtbaar als vennetjes in het landschap, evenals de startbaan en hangars. 

Dwingelderveld

Bij de brinkdorpen Ruinen en Dwingeloo vind je het Nationaal Park Dwingelderveld. Een natuurgebied van bijna 40 km2 groot. Het grote natte  heidegebied van Europa, met meerdere schaapskooien, een uitkijktoren en bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Hier hoor je de stilte en geniet je van eindeloze ongerepte vergezichten. Bovendien is het er in de nacht nog ongekend donker. Niet voor niets vind je hier de grote radiotelescoop. 

Drents-Friese Wold

Dit Nationaal Park tussen Diever en Appelscha staat bekend om haar wilde ongerepte natuur. Veel bos, met in het hart de bekende Aekingerzand. Laat je verrassen door de bijzondere  ‘Woestijnduinen’.  Het is een prachtige gebied voor fiets- of mountainbike tochten. Of huur een paard en rijdt één van de beborde dagroutes. In het Drents-Friese Wold bevindt zich bij Diever nog een gerestaureerd onderduikershol toegankelijk voor publiek. 

Sportief

Wandelen

Op de grens van Drenthe en Overijssel, omringd door diverse nationale parken is het een heus wandelwalhalla. Je kunt je eigen route uitstippelen via het knooppunten wandelnet of vraag ons om mooie beborde routes in de omgeving. 

Fietsen

Neem je eigen fiets mee of huur een e-bike om de omgeving te verkennen. Van korte routes tot thema dagroutes, er is volop keuze en je kunt vanuit De Puurderij alle kanten op. 

Kanoën

Een dag kanoën is zeker een aanrader. We adviseren je graag waar je een kano kunt huren en wat de mooie plekjes zijn om te verkennen. 

MTB

Ook voor de sportieve fietser is er volop uitdaging in de Drentse natuur. Er is een uitgebreid ATB netwerk en natuurlijk kun je ook een MTB huren. Wil je een clinic of begeleiding? Vraag ons naar de mogelijkheden!

Steden & dorpen

Meppel

Een heerlijke bruisende stad op fietsafstand van De Puurderij. Het historischs centrum heeft veel unieke winkels en meerdere gezellige horecapleinen. In de zomer zijn er veel evenementen zoals Donderdag Meppeldag en het Grachtenfestival.  

Steenwijk

Steenwijk Vestingstad! Een gezellige stad met stadswallen, oude gevels en mooie grachten. Houd je van lekker eten? De stad staat bekend om de vele terrassen waar je kunt lunchen, borrelen of dineren met de kletterende fontein op de achtergrond.

Zwolle

Ook de hoofdstad van Overijssel is vanuit De Puurderij prima bereikbaar. Met het mooie museum De Fundatie, tot het historische centrum met volop winkels en grote markt op de zaterdagen. Maar ook voor een concert is dit ’the place to be’. 

Giethoorn

Alom bekend…..het Venetië van het Noorden. Ga op de fiets of parkeer de auto op één van de parkeerplaatsen om al wandelend het dorpje te bezoeken. Hier gaat alle verkeer over het water! Een fluisterboot huren of kano, kan hier prima. Het is het vertrekpunt voor prachtige tochten! 

Restaurants

Ludiek

Speels, eigenzinnig, stoer en heerlijk eten! Heerlijke plek om buiten te lunchen, of kies ’s avonds voro een verrassingsmenu van de chef. 

Sukade

.Nog zo’n eigenwijs restaurant..maar dan in Meppel. In een prachtig pakhuis aan de Stoombootkade gelegen. Hier gaan je smaakpapillen op ontdekkingsreis! 

Villa Kalkoven

In de voormalige kalkoven gevestigd, met ook hier een mooie tuin aan het water waar je kunt lunchen of dineren. Een restaurant dat werkt met veel lokale producten uit de streek. 

POSTEN

Iets verder gelegen in Frederiksoord, maar een uniek Scandinavisch restaurant. Ontdek hier de verfijnde smaak van de Nordic Cuisine. Zeker een aanrader voor wie van vis houdt!